Oplosmiddelen

Wij verkopen zelf geen oplosmiddelen, maar hieronder vind je mooie aanbiedingen van andere webshops.

Drinkbare alcohol kan o.a. gekocht worden bij:

www.gevoslijterij.nl
of: www.food4food.nl

Let op, bij indampen blijft een residue achter (vermoedelijk suiker) afkomstig van de suikerbieten.

Informatie over veilig alcoholgebruik

Als je zelf wietolie gaat maken , bijvoorbeeld met onze Cannolator, dan zul je gebruik moeten maken van een oplosmiddel om de THC en andere cannabinoide stoffen op te lossen en te scheiden van de rest van het plantmateriaal. Over deze oplosmiddelen zijn de meningen verdeeld, de een zegt dat je alleen maar 100% zuivere drinkbare alcohol mag gebruiken die 40 euro per liter kost, de ander doet het in zijn voortuintje met wasbenzine zoals bij het programma Spuiten en Slikken te zien was (absoluut af te raden) .

Wij hebben verschillende middelen geprobeerd en zijn inmiddels er achter gekomen dat (mits je je aan een paar belangrijke basisregels houdt!) zowel ethanol/ethylalcohol  als isopropyl/isopropanol/IPA uitstekende oplosmiddelen zijn, mits er geen vervuilingen in aanwezig zijn die er met verdampen niet uit gaan.

LET OP: zorg altijd voor goede ventilatie, open een raam en zet de mechanische ventilatie in huis aan, werk onder een afzuigkap!

Ethanol (Ofwel Ethyl alcohol)

Ethyl alcohol (Ethanol) wordt vaak gebruikt als oplosmiddel.
Aangezien er veel verschillende soorten Ethanol te koop zijn is het uitermate belangrijk dat je zeker weet dat er geen andere stoffen aan toegevoegd zijn die schadelijk zijn. Omdat ‘drinkbare’ ethanol gebruikt kan worden om bv likeur mee te maken is deze heel erg duur, de overheid heeft namelijk bepaald dat op drinkbare alcohol hoge accijns worden geheven. Vaak wordt de ethanol dan ondrinkbaar gemaakt met bv Aceton, Mek of andere stoffen die vies smaken en de alcohol ongeschikt maken om te drinken. We hebben zelf ethylalcohol gebruikt die ondrinkbaar gemaakt is met IPA, in dat geval kan de ethylalcohol wel gewoon gebruikt worden, IPA is immers ook op zichzelf een prima oplosmiddel en het verdampt volledig tijdens het proces van wietolie maken. Pas dus altijd op dat je alcohol koopt die ofwel 100% zuiver is (maar dus ontzettend duur) of dat hij is gemengd met een ander oplosmiddel dat ook volledig verdampt zoals IPA.
TIPS:

-Onthoud dat dit middel licht ontvlambaar is, dus niet bij open vuur te gebruiken!

-Adem de dampen tijdens het maken van de olie niet in, deze zijn niet gezond!
-Als je niet 100% zeker bent dat je niet gaat spatten met het oplosmiddel draag dan een veiligheidsbril om je ogen te beschermen, een druppel alcohol in je ogen kan heftig zijn.
 

Verdampingsproces bij extraheren  met ethanol 96%

Ethanol verdampt bij 78°C terwijl water pas bij 100°C verdampt. Je kunt dit proces haarfijn volgen door een thermometer in de vloeistof te steken.

1. Als er alcohol in de vloeistof aanwezig is zal de temperatuur niet boven de 78°C komen.
2. Als alle alcohol hevig bruisend verdampt is zal de 4% water gaan verdampen en stijgt de temperatuur van de vloeistof tot boven de 90°C.
3. Als het water met grote bellen verdampt is stijgt de temperatuur tot bijna 100°C, heter kan het niet worden want het omringende water (au bain marie) in de babyflesverwarmer zal dat voorkomen zodat de gemaakte olie nooit kan aanbranden.
4. Als alle water met grote bellen verdampt is zullen zich kleine belletjes vormen en ontstaan nieuwe cannabinoïden, dit proces heet decarboxileren.
5. Als er zich geen nieuwe belletjes meer vormen en de vloeistof verder glad blijft is het destilatieproces beëindigd en is de olie klaar.

Na verdamping van het water en stijging van de temperatuur tot 100°C weet je zeker dat er geen enkele rest alcohol achterblijft, dat is natuurkundig onmogelijk! Ben je toch onzeker (gemaakt) voeg dan zelf 5% extra water toe.