Cannabis telen en oogsten om er olie van te maken

Klik op de foto’s als je alles in close up wilt zien.

Als je onze kweekfolder wilt bekijken klik je hier:

Zelf telen heeft voor een patiënt grote voordelen. Je kunt je eigen favoriete soort(en) kweken. De kosten zijn laag en van een redelijke plant in de volle grond haal je voor een jaar olie. Telen in potten kan ook maar dat levert minder grote planten en dus minder gewas op. Als je potten moet telen zoals op een balkon bedenk dan dat hoe groter de pot is, des te groter de plant worden zal. Als je de plant extra water en biologische mest geeft wordt ze nog veel groter en geeft dus ook meer gewicht, dat is logisch.

In de natuur groeien cannabis planten tot de zaden rijp zijn in september/oktober. Dan gaan de planten dood en vallen de zaden op de grond. Ze overleven dus de winter met vorst en sneeuw. In het voorjaar spruiten de zaden en groeien er nieuwe planten. Als kweker dien je dus zoveel mogelijk het natuurlijke proces na te bootsen. Ga niet zitten tutten met kweekkastjes en plantjes “vertroetelen of beschermen”door ze eerst binnen op te kweken, daar doe je ze echt géén plezier mee. De plant meet in de eerste 24 uur van zijn bestaan de hoeveelheid licht met zijn eerste twee kelkblaadjes. Als dat weinig licht is zoals binnen altijd het geval is, denkt de plant dat ze tussen hoog gras en ander concurerend gewas staat en gaat zich strekken om erboven uit te groeien. Het steeltje wordt lang en dun tot ze omvallen, lekker buiten telen vanaf het begin dus!

Spit een stukje grond om en bemest dit met biologische mest. Het beste is Pre-Mix van Bio-Bizz, dat is een kant en klaar mengsel van biologische meststoffen. Wil je het goed doen spit er dan ook flink wat wormenmest doorheen. Hoe groter het plantgat des te groter de plant denkt te kunnen groeien omdat ze geen wortels van voedsel concurrerende planten tegen komt. Maak de grond goed nat en zaai de volgende dag. Maak een gaatje van slechts 1 cm diep waar je het zaadje in doet. Geef nog wat water en dat is het dan. Na enkele dagen zal er een plantje opkomen.

Als je in de buitenlucht teelt gaat het bijna altijd goed en heb je bijna nooit last van ongedierte, behalve slakken dan die lusten maar wat graag kleine sappige wietplantjes. Als de planten wat groter zijn laten slakken ze met rust. Je kunt daarom de planten starten in potten die je hoog kunt zetten, ver van de slakken, of een aantal extra planten in potten zaaien als reserve om planten die zijn opgegeten in de volle grond te vervangen. Strooi altijd preventief biologische anti slakkenkorrels. Je kunt ook wat scherp grint (uit de dierenwinkel) in een cirkel rondom de plantjes strooien.

Mesten kun je het beste biologisch doen met producten van BioBizz. Olie gemaakt van biologsich geteelde buitenwiet levert de beste kwaliteit op, vooral als je de olie zelf gemaakt hebt.

Voor wietplanten is Fishmix ideaal, het maakt de grond vet zodat ze beter vocht vasthoudt waardoor weer meer bodemleven mogelijk is. Zorgt voor een uitbundige groei en groene bladeren tot aan de oogst.

Alg-A-Mic zorgt voor de vitaminen en gezonde planten.

Top-Max voor extra fosfor en dus voor zwaardere toppen in de bloeifase.

Als je wietplanten buiten gaat telen kun je dat het beste doen uit zaad. De klonen uit de growshop zijn meestal bedoeld voor de binnenteelt en die luxe plantjes krijgen het zwaar als je ze in weer en wind zet. Er zijn tegenwoordig webwinkels die via het internet tientallen merken aanbieden. Dat zijn moderne zaden waar alleen vrouwelijke planten komen. Dat is wel zo makkelijk en je kunt zelf soorten uitzoeken die specifiek geschikt zijn voor de buitenteelt en een hoog gehalte CBD bevatten, de medicinaal meest actieve cannabinoïde. Als je high wilt worden dan zoek je planten met een hoog THC gehalte.

In opkomst zijn de soorten die in 60 dagen oogstrijp zodat je twee keer per jaar kunt zaaien en oogsten! Zaaien kun je dank zij de klimaat verandering tegenwoordig al in April, je oogst dan in Juni, zaait dan opnieuw en oogst dan weer in Augustus. Kweek je met regulier zaad of planten die een normale groei en bloei cyclus kennen dan plant je in April en oogst in september/Oktober.

Als je wiet oogst om de toppen te roken oogst je maar een deel, ongeveer 60-70% van de plant, de rest is afval. Van het afval kun je hasj of thee van maken maar veel zoden aan de dijk zet dat niet. Het bladafval bevat te weinig cannabinoïden om te roken, maar de alcohol lost dat kleine beetje olie dat aan het blad zit op.

Als je oogst voor de olie kun je dus de hele plant, alles eigenlijk behalve de takken en de wortels gebruiken.

Wist je trouwens dat de wortel ook gezonde stoffen bevat voor de huid en de maag?

Als de plant niet langer elke dag in de toppen veel nieuwe wit/rose stampers aanmaakt maar meer blad is het tijd om te oogsten.
IKEA rekken zijn van katoen en voor drogen ideaal. Ze zijn goedkoop, er kan heel veel in en na het drogen vouw je het rek simpel op voor de volgende keer.
Knip de takken in kleinere stukken en verwijder de grotere bladeren, eigenlijk alle blad dat je met je vingers kunt lostrekken. Dat bevorderd het drogen om dat er nu meer lucht bij kan.

Goed drogen

Na 2 weken is de wiet goed droog.Je kunt dit testen door een tak te breken, gaat dat goed dan is ze droog.

Als de wiet echt kurkdroog is kun je ze goed verpulveren. Ze neemt dan minder volume in en je hebt minder alcohol nodig om het gruis te bedekken.

Fijn maken

Trek alle blad en toppen van de takken. De takken gooi je weg al kun je er ook nog thee van zetten. Verpulver met je handen het blad en de toppen. Let op doe dit niet met een koffiemolen, dat geeft om de een of andere reden een minder goed resultaat. Trouwens de meeste handelingen met wiet kun je heel goed met de blote hand doen.

Hete luchtoventjes zijn ideaal om wiet snel kurkdroog te krijgen. Laat de wiet 15 minuten drogen bij 75c.

De wiet wordt dan niet onnodig verwarmd omdat je later de alcohol verwarmd en verdampt bij 80C.

Bewaren

De fijngewreven wiet kun je eventueel in de ijskast of beter nog in de diepvries heel lang bewaren als je dat wilt. Beter is altijd om er gelijk olie van te maken en die dan te bewaren in de koelkast of diepvries.

Voor alle duidelijkheid olie in de koelkast of diepvries blijft jaren goed.